Dordogne Vakantie

Alles over vakantie en reizen

  • Number #1 Provider
    of Industrial Solution
  • Global Certificate
    ISO 9001:2015
  • Award Winning
    Solution Of The Year

De steden in de Sarlat, Bergerac, Periqueux en Nontron zijn de belangrijkste en grootste steden van de dordogne, ieder met een eigen karakter en sfeer.
Uiteraard is dit maar een kleine opsomming van de steden, er zijn er nog veel meer, de vvv kantoren kunnen u nog meer vertellen en u genoeg informatie en folders overhandigen.

Bergerac:

Bergerac is een gemeente in het Franse departement Dordogne (regio Aquitanië) en telt 26.053 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bergerac.Bergerac ligt voor het grootste deel aan de noordzijde van de rivier de Dordogne; in een streek die wordt gedomineerd door de wijnbouw. Ten oosten van Bergerac ligt de Pécharmant, een wijngebied waar stevige rode wijn vandaan komt, terwijl ten zuiden van de Dordoge de Monbazillac witte zoete wijnen produceert. Daarnaast wordt in Bergerac op belangrijke schaal tabak verhandeld. In het westen grenst het wijngebied van Bergerac aan dat van de Saint-Émilion.

Periqueux:

Périgueux is een stad in het departement Dordogne in het midden van Frankrijk. Het ligt in een gebied dat Périgord Blanc genoemd wordt; het departement Dordogne omvat het gebied van de voormalige provincie Périgord. De stad heeft 32.294 inwoners (2005), heeft een oppervlakte van 982 ha. en is de hoofdstad van het departement.

Sarlat:

Sarlat-la-Canéda is een plaats in het departement Dordogne in de regio Aquitanië in Frankrijk. De plaats ligt in de Périgord Noir.

Sarlat heeft 10.423 inwoners en een oppervlakte van 4713 ha. Het behoort tot het arrondissement Sarlat-la-Canéda en het kanton Sarlat-la-Canéda. De plaats is bereikbaar via de D704.

In het oude stadsgedeelte bevinden zich diverse middeleeuwse huizen. De markt die iedere zaterdag op de Place du Marché-aux-Obies wordt gehouden biedt typische streekproducten. Het oude Sarlat bestaat uit twee delen gescheiden door de Travese of Rue de la République. In de 13de en 14de eeuw beleefde de stad een welvarende periode als handelsplaats.

Het dorp la Canéda werd op 1 maart 1965 samengevoegd met Sarlat. Het is ontstaan in de 8ste eeuw rond een abdij.

Nontron:

Nontron is de hoofdstad van de Perigord Vert. Zonder een keertje hier te stoppen, kunt u geen volledig beeld van de Dordogne opbouwen. Deze stad is werkelijk anders dan Bergerac en omgeving, anders dan Sarlat en de bossen. Nontron is wit en groen, echt groen.

Nontron is natuurlijk een wat grotere stad. U vindt hier in de winkels bijna alles van uw gading. De stad is gebouwd op de heuvelwand van de vallei van de Bandiat en is al meer dan 2000 jaar bebouwd. Nontron kent een zacht klimaat, mooie tuinen en parken, fonteinen, traditionele huizen, markten en is het hele jaar door levendig. Nontron is een goede uitvalbasis voor wie eens langer inde Perigord Vert wil blijven.

In die lange geschiedenis is Nontron diverse malen volledig vernield en weer opgebouwd. Door bijvoorbeeld de Sarracijnen (moren) in de 7e eeuw en de Noormannen in de 9e eeuw.
In het zuiden van de stad, vindt u een oud kasteel, Peytavis, bovenop kelders die vele malen ouder zijn dan het kasteel zelf: dat werd immers in door de eeuwen heen opgebouwd, afgebroken, opgebouwd, verbeterd enzovoorts. In het museum vindt u het poppenmuseum.

Aan de voet van het kasteel vindt u de Place des Mobiles. Een niet onaardig plein met de onbekende soldaat en wat aardige gebouwen, waaronder een oud klooster. Ook het place Alfred Agard met het stadhuis moet u eens met een bezoekje vereren: hier voltrok zich de franse revolutie en verzamelde het volk zich om het bestuur van de stand over te nemen.

Met dank aan Wikipedia.